Auzisem de Culele de la Maldaresti ca sunt case specifice zonei olteniei, dar nu vazusem niciodata o astfel de casa. Asa ca in 2014 m-am documentat sa vad unde sunt cele mai renumite cule din Romania. Din cercetarile pe care le-am facut am descoperit ca ele se gasesc in zona Maldarasti, aproape de Horezu.

Excelent, mi-am zis!!!Impusc doi iepuri dintr-un foc. Vizitez aceste case si aflu despre traditia olaritului din Oltenia, stiind ca Horezu este o zona de prima marime in acest domeniul.

Citind despre olarit, am fost uimit sa vad cat de multi mesteri olari sunt in zona. Atunci mi-a venit ideea nu numai sa vad vase de lut, ci sa-mi fac singur un astfel de vas. Mi-am facut planul sa ma duc la un mester olar si sa-l rog sa ma invete cum se face un vas de lut lucrand la roata.

Despre experienta de a fi olar am sa-ti scriu intr-o alta postare, acum doresc sa-ti impartasesc din ceea ce am aflat despre cule.

Cula este un tip de construcție semifortificată, specifică secolelor XVIII și XIX. O gasim  răspândită în întregul spațiu balcanic, cu precădere în Serbia și în Albania. Cuvantul provine din limba turcă „kule”, care tradus în limba română, înseamna “turn”. Unii cercetători cred că originea culelor este în Afganistan și Iran. Fapt cert, culele sunt prezente și în câmpiile unor țări occidentale, cum ar fi Italia, Franta și Spania.

Culele de la Maldaresti erau locuinte ale boierilor, construite cu scopul apararii avutului si vietii membrilor familiilor acestora impotriva invaziilor intreprinse de catre cetele de jefuitori otomani, veniti din sudul Dunarii. In Romania culele se gasesc cu precadere in Oltenia, dar apar si in multe alte zone cum ar fi: Arges, Bucuresti, Dolj, Gorj, Mehedinti, Valcea.

Forma culei este de turn. Sunt prevazute cu metereze de unde se putea trage cu arme de foc in orice parte a curtii. In beci se afla o fantana, ce putea ajunge si pana la 60 de metri adancime. Scara catre etajele superioare putea fi mobila, usile erau masive, beciul solid, peretii aveau grosime de 1 metru si erau consolidati cu barne si strapunsi de metereze, cu ferestre inguste. La unele cule anexele sanitare se gaseau intr-un corp separat, un turn ingust, legat de corpul principal printr-un coridor aerian, ca un pod inchis. Ca functii, culele au jucat rol de refugiu, aparare sau locuinta temporara, veghe, semnalizare sau alarma si, mai tarziu, de locuinta permanenta.

Merita sa ajungi in zona si sa vezi aceste monumente de arhitectura. Eu fac excursii la Horezu si Maldarasti, asa ca daca doresti, imi scrii la “Contact” si mergem cu masina mea impreuna cu alti turisti.

 

Multa pace si lumina!