De ce este asa de renumita ceramica de Horezu cu al sau “Cocos de Horezu”?

De ce UNESCO a decis sa introduca ceramica de Horezu pe lista Patrimoniului cultural imaterial?

Pentru ca asa cum isi motiveaza UNESCO decizia sa, “confecţionarea ceramicii de Horezu este “un meşteşug tradiţional unic”, practicat atât de bărbaţi, cât şi de femei. Originile acestui mestesul se pierd in negura timpului si asa cum se transmite din batrani, in acele locuri era un obicei ca la marile sarbatori crestine taranii sa-si sparga toata oalele si  ulcioarele pe care le aveau in casa si sa le inlocuiasca cu altele noi.

Deasemenea aceasta ceramica este decorata cu multe simboluri, dintre care am sa va spun despre cateva:

cocosul de horezu

Cocosul de Horezu, este de departe cel mai cunoscut si mai renumit simbol. El a devenit marca a localitatii Horezu.  Cocosul este pasarea care vesteste rasaritul soarelui, inceputul unei noi zile, poate chiar o noua viata si un nou inceput.  Asadar, Cocosul este un simbol al luminii si al biruintei acesteia asupra intunericului.  Se spune ca in noaptea de Sf.Andrei, cantecul cocosului cheama ingerii sa vina sa alunge strigoii. In mitologia greaca cocosul este asociat cu zeul soarelui Apolo.

 

 

Pomul vietiiPomul vietii –  care simbolizeaza unirea Pamantului cu Cerul, fertilitatea, viata, vindecarea, inaltarea spirituala, regenerarea, stabilitatea. Si acest simbol este intalnit in toate culturile lumii : egiptenii considerau ca zeii Osiris si Isis au luat nastere dintr-un pom; chinezii il vad ca pe un simbol al nemuririi, iar maiasii, aztecii si olmecii vedeau in el un simbol al delimitarii spatiului pamantean de lumea subpamanteana si de cea cereasca.

 

 

 

spiralaSpirala vietii – o gasim reprezentata pe multe farfurii din Horezu. Tot un simbol universal, pe mine ma fascineaza in mod deosebit. Pentru ca daca la celelalte pot face diverse asocieri, nu pot sa imi dau seama cum de stiau strabunii nostri ca ADN-ul este spiralat. Pentru mine, spirala vietii simbolizeaza insusi ADN-ul nostru, insa ea poate reprezenta si ciclul nastere-moarte-renastere, la infinit. De fapt, totul in natura este de forma spiralata si intr-adevar, viata insasi este o spirala.

 

 

pestiiPestii – simbol al crestinitatii, al credintei. Insusi Mantuitorul Iisus Hristos a binecuvantat pestele si este reprezentat simbolic printr-un peste. Pestele simbolizeaza si fertilitatea si norocul. Sa nu uitam de mitul pestisorului de aur care iti indeplineste orice dorinta.

 

 

 

soareleSoarele –  forta vietii, lumina, nasterea, divinitatea. Soarele, la Horezu, are ochi, nas si gura. Iti zambeste din farfuria de ceramica. Soarele nu apune niciodata. El doar se muta in partea cealalta a Pamantului si incalzeste cu razele sale binevoitoare toata omenirea.

 

 

 

Pe langa aceste simboluri, la Horezu gasim si alte motive populare incarcate de simbolism : Crucea; Coada de Paun; Coronita Miresei; Spicul de grau; Frunza de gorun. Daca ai drum prin zona, iti recomand cu caldura sa te opresti la atelierele mesterilor olari din Horezu. Iti vei incanta ochiul si spiritul cu bijuteriile din ceramica faurite de olari si poate, iti vei aminti de simboluri de mult uitate.

Daca vei dori sa ai ca amintire un vas de Horezu facut de tine, te invit impreuna cu alti prieteni la o excursie in zona si la un workshop cu un mester olar. Imi scrii la “Conract” si stabilim detaliile.

 

Multa pace si lumina!