Bucataria din Maramures a suferit de-a lungul istoriei influenta bucatariei austro – ungare. In Maramures se foloseste mult slanina afumata, bine pregatita, care se consuma in tot timpul anului.

Mancarurile obtinute in bucataria din Maramures, sunt mancaruri grase, gustoase si piperate, se realizeaza pe baza de carne si in special carne de porc, se folosesc legumele, zarzavaturile, laptele si branzeturile precum si ouale.

Ciorbele se acresc cu otet sau zeama de varza si se imbunatatesc cu galbenusuri de oua, smantana si faina, specific acestor ciorbe este tarhonul. La obtinerea mancarurilor se foloseste untura de porc si rantasul obtinut din ceapa inabusita si faina putin rumenita. Sosurile sunt in general albe dar si colorate cu boia de ardei. Salatele, ca de altfel si sosurile se indulcesc cu zahar.

Bucataria din Maramures este renumita prin preparate ca: balmus,, bulz, supa de chimen, supa de varza alba cu smantana, ciorba maramureseana de porc sau vaca, ciorba de carne cu tarhon, ciuperci umplute, gulas, papricas, afumaturi, tocaturi cu afumatura, langosi, budinca s.a..